Címlap

A homok aranya

Már az ókorban felfigyeltek a homoktövis gyógyító erejére. A Magyarországon is őshonos növényt sokáig mellőzték, holott kiemelkedően magas C-vitamin- és anti-oxidáns-tartalma miatt rendkívül jól erősíti az immunrendszert és számos betegségre is hatásos. A homoktövisről csak néhány éve kezdtek cikkezni itthon, pedig a tibeti gyógyítók már több ezer évvel ezelőtt is alkalmazták, s nem véletlenül nevezték a homok aranyának.<--break->

Dr. Guothné Fodermayer Edittel Törökbálinton találkozom. 1991-ben férjével, az Állatorvosi Egyetem állandóan kísérletező kedvű professzorával itt kezdtek bele a homoktövis termesztésébe, és különböző-készítmények gyártásába. A nemrégiben elhunyt Guoth doktor mindig is nyitott volt az újra, a homoktövisről egy ismerőse által hallott, még a 90-es évek elején. Állatokon is tesztelte a sokoldalú gyógynövény hatásait, így fedezett fel egy sor jótékony tulajdonságot. A családi vállalkozás aztán lassan kinőtte magát, ma már egy Nyíregyháza melletti, 10 hektáros ültetvényen termesztik a tizennégyféle készítmény alapanyagát.

- A férjem egész életében a munkájának élt, kísérletei során elsősorban azt kutatta, hogy mekkora szerepe van az életmódnak és a táplálko¬zásnak az életminőségben - meséli dr. Guoth Jánosné. - Talán mondanom sem kell, hogy óriási. A férjem mindenkit arra tanított, hogy a két legfontosabb pillére az egészséges életvitelnek a mozgás és a táplálkozás.

A homoktövis bogyós gyümölcsének minden részét felhasználják. A szüret után - amely a tüskés ágak miatt nem könnyű feladat - szinte azonnal fagyasztóládákba kerül a gyümölcs, hogy megőrizze frissességét. Ezután préselik, hogy kinyerjék értékes olaját, a visszamaradt részeket leőrlik, ebből kapszulát, teát, müzlit készítenek. Guoth doktor a kísérletei során először allergiagyógyító, májregeneráló hatásait ismerte fel, később kiderült, amellett, hogy általános immunerősítő, az ízületi gyulladásokra is jótékonyan hat, olaja pedig segít a rák megelőzésben. A gyógyhatáshoz azonban nem elég a homoktövist fogyasztani, hiszen nem csodaszerről van szó. Az egészséges, vegyszermentes táplálkozásnak, a megfelelő testmozgásnak is óriási szerepe van a betegségek leküzdésében.

- A legnagyobb siker, hogy szájról szájra adják a hírünket az emberek. Azok, akiknek a baján segített valamelyik termékünk, elmondják isme¬rőseiknek, és így bővül folyamatosan a fogyasztók tábora - meséli a feleség. - Másik fontos dolog pedig a garancia, hogy jó minőségű, természetes alapanyagú terméket kapnak. Éppen ezért nem gondolko¬dunk külföldi terjesztésben, hiszen nagyobb piacot már nem tudnánk ilyen színvonalon kiszolgálni. A legnagyobb örömöt úgyis az jelenti, ha sok olyan reményvesztett embernek sikerül visszaadni a hitét, aki esetleg már lemondott arról, hogy az állapotában bármilyen változás beállhat.

VITAMINBOMBA A SZERVEZETNEK

De nézzük meg közelebbről, mi mindennek köszönheti ez az ólénksárga gyümölcs immunerősítő szerepét. Elsősorban tehát magas C-vitamin-tartalmának. 100 g mintegy 450 mg C-vitamint tartalmaz. Ezenkívül A-, E-, F-, B1-, B2-, P-vitaminban, flavo-noidban, káliumban, cinkben, kalciumban, magnéziumban ós zsírsavakban is gazdag. E-vitamin-tartalma például magasabb, mint a búzáé.

Lexikon
A homoktövis Európában és Ázsiában is őshonos, 1,5-3 méter magas lombhullató cserje, amelynek 7-8 mm-es átmérőjű narancssárga bogyóját használják gyógyászati célokra. Alkalmazkodó növény, amely a mészköves, homokos vagy gipszes talajon egyaránt megél. A téli hideget jól viseli, alapvetően azonban a napfényt szereti. Gyorsan növeszti meg hatalmas gyökérrendszerét, így talajmegkötésre is alkalmas. Gyümölcsöt általában kétéves kora után hoz.

Továbbá szénhidrátot, fehérjéket, aminosavakat rejt még az értékes gyümölcs.
Vannak olyan páciensek, akiknek a homoktövis kúraszerű fogyasztása után már nem jelentkeztek allergiás tüneteik. Májregeneráló hatása miatt remekül méregteleníti a szervezetet, segít a gyomor-és bélrendszeri problémákkal küzdőknek, kedvezően befolyásolja a keringési rendszert, ós zsíroldó hatása miatt a fogyókúrázóknak is javasolható. Magas antioxidáns-tartal-ma miatt a daganatos betegséggel küzdőknek is érdemes fogyasztani, de megelőzésre is kiváló. Külsőleg sebgyógyító hatású.
Magas antioxidáns-tartalma miatt a daganatos betegséggel küzdőknek is érdemesfogyasztani, de megelőzésre is kiváló.

Ez a növény A-, C-, E-, F-, B,-, Ba-, P-vitaminban, flavonoidban, káliumban, cinkben, kalciumban, magnéziumban

Elérhetőségek

Telephely - Törökbálint:
2045 Törökbálint,
Kerekdomb u. 66.
Tel/Fax: 23/336-239
H-P, 8-16 óra

Székhely - Postaszolgálat:
2890 Tata, Kálvária u. 43.
Tel/Fax: 34/384-021
H-P, 9-17 óra

E-mail:
guothzsofia82@gmail.com